94-VUOTIAAN KAAPISTA

94-VUOTIAAN KAAPISTA

Mekko: Indiska (second hand)

Kengät: Toms

Aurinkolasit: H&M

 

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen aika on koetellut meitä kaikkia. On täytynyt sopeutua uuteen arkeen, etätöihin, lisääntyneeseen perheaikaan, ehkä lomautuksien myötä hetkelliseen työttömyyteenkin. Harrastukset ovat olleet tauolla, riskiryhmään kuuluvien läheisten tapaamisesta on saattanut kulua jo tovi. Ajassa on paljon pahaa, mutta myös jotakin hyvää. On ollut aikaa herätä siihen mikä on oikeasti tärkeää.

Hienot puitteet tuovat mielihyvää, muttei aitoa onnea. Aito onni löytyy mielenrauhasta sekä vahvoista ihmissuhteista.

Nyt korona-aikana korostuu yksinäisyys. Kun yhteisöllisyys murenee, on elämän heikoilla hetkillä varsin haavoittuvainen. On perusteltua suojella riskiryhmään kuuluvia ja hillitä viruksen leviämistä. Mutta on myös muistettava heidät, jotka tarvitsevat tukea, hoitoa ja palveluita.

Esimerkiksi Suomessa asuu paljon vanhuksia omissa kodeissaan. Mikä on toki hyvä niin kauan, kun se on mahdollista. Mutta nyt korona-aikana moni toimintakyvyiltään jo hieman heikentynyt ei välttämättä pääse liikkumaan ja toimintakyky kärsii entisestään. Tällöin myös kodin askareet voivat muuttua mahdottomiksi. On otettava huomioon myös se, että Suomessa riittää vanhustalouksia, joissa ei ole askareisiin apua saatavilla, vaikka sitä vailla oltaisiinkin.

Virustilanteesta pitkällä tähtäimellä ei ole tietoa. Se pistää pohtimaan, että onko vaikkapa lähemmäs 100-vuotiaan eristämisessä tartuntariskin vuoksi järkeä, kun huomisestakaan ei ole takeita.

Itse aloin käymään säännöllisesti vanhimman sukulaiseni luona auttamassa milloin minkäkin kanssa. Perus kodinhoitotöiden lisäksi olen mahdollistanut muun muuassa vaatevaraston läpikäynnin ja näin väljemmän vaatehuoneen toiminnallisuus lisääntyi. Suuri säkki epäsopivia vaatteita lähti kierrätykseen, mutta kuvan mekko ja pari huivia täydentävät nyt omaa garderobiani. Teimme päätöksen vierailuistani yhteisymmärryksessä ja mahdollisen turvavälin huomioiden. Olisi aika hurjaa jättää apua tarvitseva ihminen aivan oman onnensa nojaan ennalta tietämättömäksi ajaksi.

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *