ATEENA BUDJETILLA

ATEENA BUDJETILLA

Kuten Instagram-tilistäni on saattanut huomata, lähdimme taannoin mieheni kanssa pienelle reissulle ihan vain kahden. Parin viikon varoajalla saimme lapsikullat hoitoon ja itsemme kukkaromme sallimalle matkalle.

Mikäli mielit budjettimatkalle, harkitse Ateenaa! Normaalin elämisen hintataso on suomalaiselle edullinen. Ateria irtoaa edullisimmillaan vain parilla eurolla ja siisti perushotelli neljäksi yöksi reilusta sadasta eurosta ylöspäin.

Ateena

budjettimatka

budjettimatka

Ateena

Melko extempore reissumme näkyi suorien lentojen hinnoissa. Löysimme kuitenkin lopulta kohtuuhintaiset lennot Aegeanilta. Ja säästimme jokusen kympin reissaamalla vain käsimatkatavaroilla. Aegeanin palvelusta on sanottava sen verran että se oli hyvää, kohteliasta sekä lipun hinta sisälsi aterian ja juomat.

Ateena

Ateenan lentokentällä on kuulemani mukaan varsin hyvät julkisen liikenteen yhteydet (ainakin metro ja bussi.) Itse maksoimme jo Suomen päässä Mozio taksimatkat kentältä hotellille ja takaisin, niin säästimme suunnistus ajan. Edestakaiset matkat taksilla kustansivat 67 euroa. Mutkattoman kyydin lisäksi saimme niin vierailu suosituksia kuin myös tietoa paikallisesta elämästä. Vaikka noin muuten ateenalainen asiakaspalvelu ei ollut kovin lämmintä, niin taksikuskit molempiin suuntiin olivat hyvin mukavia, siitäkin huolimatta, että toinen painoi kolmea työtä muutaman tunnin yöunilla, elättääkseen itsensä.

Ateena

Ateena

Hotellivalinnasta sen verran että, suosittelen tarkastamaan sijainnin ennen varausta. Oma  vaatimaton, mutta siisti yöpymispaikkamme sijaitsi, vastoin ulkoministeriön matkatiedotetta (luimme sen liian myöhään), Omonian aukion läheisyydessä. Tosin meillä taisi olla onni matkassa, sillä säästyimme aikalailla kaikilta mahdollisilta uhkatilanteilta, vaikka kuljimmekin ulkona varsin myöhään.  Omonian aukiolla sijaitsevan tavaratalon takana sijaitsi poliisiasema ja poliiseja pörräsi laumana aukiolla, jolla tietysti oli aluetta rauhoittava vaikutus. En kuitenkaan suosittele aluetta helposti säikkyvälle ihmiselle, ja varoitan että tästä edemmäs jatkamalla ”meno” pahenee. Kireämpi tunnelma tuli aika äkkiä vastaan, kun kertaalleen mielenkiinto voitti ja käytiin vilkaisemassa epämääräisen puoleisia katuja.

budjettimatka

Aterioiminen Ateenassa on edullista. Esimerkiksi gyroksen saa joistain paikoista parilla eurolla. Limu ravintolassa 1,5 euroa ja vesipullo 0,5 euroa. (Kannussa tarjoiltu vesi on miltei aina hanavettä, jota joissain lähteissä ei suositella.) Turistipaikoissa ateria maksaa alta kympin. (Muualla vielä edukkaampaa, noin vitosen kieppeillä.) Kallein ateria matkallamme oli kala-ateria, olikohan 11-12 euroa. Tuorepuristetun appelssiinimehun hinta pyöri paikasta riippuen euron molemmin puolin. Löysimme myös yhden pienen vegeravintolan, jossa oli ainakin hyvä falafel-ateria noin 5 eurolla.

Ateena

minimalistinen matkustaminen

budjettimatka

Ateena

En halua kannustaa ketään turhaan shoppailuun, mutta kauppoja miljoonakaupungissa riittää (ja myönnän itsekin retkahtaneeni shoppailemaan.) Tavaraa löytyy luksustasosta ”kiinakrääsään.” Jotkin tuotteet ovat hyvinkin edullisia, mutta ostaessasi mitä tahansa suosittelen tarkistamaan laadun huolella!

Tällä reissulla oli vaikeaa olla kuluttamatta rahaa, kun hyvinvoinnin taso oli aivan toista luokkaa mihin on Euroopan sisällä reissatessa tottunut. Kaduilla näki kerjäläisiä, etenkin vanhuksia ja äitejä lapsineen. Ahtaalle ajautuneita pakolaisia (muutama joukko taidettiin pidättääkkin.) Seinistä päätellen hyvin paljon anarkisteja, en kylläkään tietoisesti tavannut yhtäkään. Romanilapsia kerjäämässä ja myymässä ruusuja, aikuisia patistamassa heitä töihin. Kodittomia – paljon. Huumeisiin turvautuneita. Prostitoituja. Silmien osittainen ummistus saattaa onnistua oleilemalla paremmilla alueilla.

Arkeologisia löytöjä oli kaikkialla. Suosituimmat maksoivat sisäänpääsyn. Osaan oli tarjolla myös ”könttälippu”, joka kannattaa ostaa muualta kuin Acropoliksesta, välttääkseen pitkän jonotuksen. (Esimerkkejä hinnoista: Akropolis museo maksoi sisään 4 euroa henkilö. Könttälippu taisi olla n.10 euroa.) Ateenassa on myös paljon arkkitehtuurista kauneutta, mutta myös silminnähden romahdusvaarassa olevia rakennuksia, joista osaan olikin jotakin ”rapisusuojia” koitettu kyhätä.

Ateena

budjettimatka

budjettimatka

Iltaelämä Ateenassa on vilkasta. Illalliselle lähdetään myöhään. Klubielämästä en osaa sanoa mitään, mutta drinkkejä on tarjolla Suomen hinnoissa viihtyisillä rakennusten katoilla (saa myös ruokaa.) Palvelu on matkailuun suuntautuneissa paikoissa parempaa (esim. hotellit, ravintolat, taksit…), kaupoissa vaihtorahat viskataan käden ohi pöydälle ja noin muutenkin ollaan varsin vihaisen oloisia.

Kaupunki on kuuma. Erittäin kuuma näin kesällä. Rannalle pääsee julkisilla kulkuvälineillä, omasta hotellistamme matka kesti tunnin suunta. Ateenassa on niin maksullisia kuin julkisiakin rantoja. Maksulliselle rannalle kannattaa suunnata hyvissä ajoin, meille ei puolilta päivin ollut enää tilaa. Julkisen rannan vedessä ajelehtii jonkin verran roskia, mutta sama vesi se on maksullisessakin… Noin muuten ranta oli suhteellisen siisti. Maksullisella rannalla näkyi vedessä härveleitä sekä potkuveneitä (lisämaksusta?) ja tietysti tuoleja varjoineen. Julkisella rannalla oli tilaa pyyhepaikoille, mutta myös tuoleja varjoineen 4 eurolla paikka. Snorklaajat polskivat sataman läheisessä kivikossa. Ranta jossa itse olimme oli soran kokoista kiveä, siinä ei varmasti kovin paljoa snorklattavaa muoviroskan lisäksi ollut.

Itse kuljimme paikasta toiseen pääasiassa kävellen. Taksia emme lentokenttäkuljetuksia lukuun ottamatta käyttäneet. Vuorokauden pituinen julkisen liikenteen lippu maksoi muistaakseni jotakin 4-5 euron väliltä. Vinkkivitosena voisin mainita, että Ateenan suuresta puistosta, (en muista nimeä suhteellisen lähellä olympiastadionia), voi ihmetellä aurinkokelloa ja kilpikonnia!Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *