EKOLOGINEN VAATE

EKOLOGINEN VAATE

Mademoiselle Camomilla

Kaftaani: Åhlens / second hand

Paita: H&M / second hand

Housut: Zara

Vyö: Newyorker

Laukku: Primark

Kengät: Dinsko

 

Ekologinen vaate on vaate, jonka tuotantovaiheet eivät saastuta ympäristöä, tuhoa sen monimuotoisuutta ja se on valmistettu kestämään käyttöä. Tuotteen ekologisuus vaatii myös kuluttajan vastuuta. On kuluttajan vastuulla valita ostoskoriin tuote jota käyttää useammin kuin kerran tai kaksi.

Henkilökohtaisesti en pidä kovin suurena prioriteettina ekologisuus-mainontaa. Tosiasiassa jokainen vaatekappale saastuttaa. Itselläni ostopäätökseeni vaikuttaa  tuotteen ulkonäkö, arvioitu kestävyys sekä yhteensopivuus olemassa oleviin tuotteisiin. Sen lisäksi tietysti, että pyrin ostamaan tarpeeseen.

Usein tarve on kuitenki halu. Ihmisen toimeentulohan ei kovin montaa vaatekappaletta vaadi. Mutta onko halun täyttäminen paha asia, jos sen toteuttaminen tuo käyttöä jollekin vanhalle asialle?

Esimerkiksi kuvissa olevat housut ovat lisänneet monen vanhan vaatekappaleen käyttöä. Myös tuon pari vuotta sitten kirpputorilta mukaan sattuneen paidan, jota en ollut käyttänyt kertaakaan ennen näitä housuja.

Vaatteen ekologisuutta mietittäessä on myös otettava huomioon sen huoltaminen. Halvankin vaatteen elämänkaari voi pidetä oikeaoppisella hoidolla. Sen lisäksi, että hyvin hoidettuna asun ulkonäkökin saattaa vaikuttaa arvokkaammalta.

Itse olen luopunut materiaaliboikotista. Joka materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa. Akryylineuleet jätän suosiolla kauppaan, mutta muuten pyrin ennemmin keskittymään määrään, kuin materiaaliin. Lisäksi kaikkia kuituja on saatavilla huono- tai hyvälaatuisena eikä hintalappukaan ole laadun tae. Jopa pahamaineisella polyesterilla on hyvät puolensa: se siliää helposti, sitä voi kierrättää ja hyvälaatuisena se kestää. Vesistöön ajautuvan mikromuovin määrää voi vähentää pesemällä tekokuituvaatteet mikromuovin keräävässä pesupussissa.2 thoughts on “EKOLOGINEN VAATE”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *