SINUSTA YRITTÄJÄ PORLAMMILLE?

SINUSTA YRITTÄJÄ PORLAMMILLE?

 

 

Ikivanha Lapinjärvi koostuu 12 eri kokoisesta kylästä. Parin viikon mittainen kuntaan tutustumiseni keskittyy lähinnä Kirkonkylään, joka on Lapinjärven ”keskus.” Pääsimme kuitenkin kyläkummimme kutsumana tutustumaan myös naapurikylään, Porlammiin.

Porlammi on noin 800 asukkaan kylä, jonka alueelta on tehty vanhimmat havainnot asutuksesta jo kivikauden ajoilta ja jonka kuuluisin asukas kautta aikain on Hilda Käkikoski. Kyläkummimme asuu kylän ainoassa kerrostalossa Hilda Käkikosken nimeä kantavan alakoulun kyljessä. Yksi asunnoista on muutettu ryhmäperhepäiväkodiksi. Ryhmässä on kolme hoitajaa sekä seitsemän eri-ikäistä lasta.

Talon pihassa on kana-aitaus. Kyläkummimme on aikoinaan asunut Porlammilla luontoyhteisössä ja sieltä hän toi mukanaan kanat opetusmielessä kylän lapsille. Kanat munivat munia ja saa niistä lihaakin.

Koulussa käy muistaakseni kolmisenkymmentä opiskelijaa sekä kolme esikoululaista. Koulun laitteisto vaikuttaa vanhahtavalta, mutta ilmapiiri erittäin hyvältä. Vielä vähän aikaan sitten kylässä toimi vielä lukio.

Tien toisella puolen sijaitsee työttömille suunnattu taitopaikka. Taitopaikalla työttömät tekevät erilaisia projekteja kunnalle, tekivät he kana-aitauksenkin. Taitopaikan idea on saada työttömät nopealla tahdilla takaisin työelämään ja siinä on onnistuttukin varsin hyvin. Taitopaikasta on kirjoittanut mm. Talouselämä.

Lisäksi kylästä löytyy kyläkauppa, itsepalvelukirjasto, kampaamo, tilitoimisto, kuntosali, liikuntahalli, meijeri, baari sekä pian avautuva palvelukeskus vanhuksille sekä vammaisille. Kyläkauppa ja baari etsivät uusia idearikkaita jatkajia yrityksilleen. Kylästä kulkee tilataksi palvelulinjan hinnalla kerran viikossa Loviisaan, eli etenkin ikääntyvää väestöä ajatellen kylä tarvitsee oman kauppansa.

Tässä suomenkielisessä kylässä on myös kuulemani mukaan hyvät kiipeilymahdollisuudet sekä UNESCOn maailmanperintökohde, Struven ketjun mittauspiste.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *