PIKAMUOTIA VASTAAN: #LEMPIVAATE

PIKAMUOTIA VASTAAN: #LEMPIVAATE

kestävämuoti

lempivaate

Pikamuodin markkinointi vaikuttaa mieliimme, siihen mistä pidämme ja mistä emme. Kuin myös siihen millä aikavälillä tuote vanhenee. Harva kykenee vastustamaan markkinakoneistoa, joka pyörii alansa parhaimmistolla. Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä sekään, että myynnin edistämisessä hyödynnetään psykologiaa.

Ekologisin vaatekokoelma koostuu:

  • Oman tyylin mukaisista vaatteista
  • Istuvista, käyttöä ja aikaa kestävistä pukimista
  • Lempiväreistä
  • Maltillisesta määrästä

Vaatevarastonsa kulmakivet on jokaisen ihmisen todettava itse. Kaikilla ihmisillä ei ole käyttöä jakkupuvulle, pikkumustalle tai nahkatakille. Joku vihaa poolopaitaa eikä kesät talvet mekoissa viilettävä tee useilla housuilla yhtikäs mitään.

Trendit tulee ja menee, eikä sekään välttämättä ole paha asia. Joka trendiin ei tarvitse tarttua ja esimerkiksi crop top valmistuu lyhentämällä vanhaa paitaa. Ongelma on se, että niitä crop toppeja on saatava uutena kaupasta vinot pinot jokaisessa sävyssä hintaan 7,90 kappale. Jo hinta kertoo eettisistä ongelmista. Tuohon hintaan pitäisi sisältyä kaikki puuvillapellolta, ompelijan palkkaan, kuljetuskustannuksiin sekä kaupan katteisiin. Toki kun määrät ovat suuret, saadaan ostohintaa alas. Mutta sen verta on tullut aiheeseen tutustuttua, että harvalla ompelijalla on varaa esimerkiksi elättää lapsensa kohtuullisesti, kun omakaan ateriointi ei ole itsestään selvä asia. Uzbekistanin puuvillapeltojen pakkotyöstä kirjoittaa muun muuassa Yle.

Ekologinen ongelma on kulutusralli. Ostetaan, heitetään pois tai kiikutetaan kirpputoreille ja ostetaan lisää. Puuvillaa, joka on yksi käytetyimmistä vaatekuiduista, valmistetaan alueilla joilla on vesipulaa. Se tarvitsee kasvaakseen hurjat määrät vettä ja torjunta-aineita. Ihminen tarvitsee päivässä n.2-4 litraa vettä ja yksi puuvillaa oleva t-paita n. 2000 litraa. Siksi vaatteita pitää ostaa harkiten. Ja nimenomaan käyttää loppuun saakka.

Hyvä istuvuus ei vanhene. Useimmiten oma makukin kestää aikaa. Koostamalla kohtuullisen vaatevarastonsa lempivaatteilla joita käyttää pitkään, säästää luonnonvaroja.

Yritin löytää tätä postausta varten oman lempivaatteen. En löytänyt, sen sijaan löysin kaapillisen lempivaatteita, joista vanhimmat ovat vuosikymmenten takaa. Lemppareista lemppareimmat ovat olleet leikki-ikäisestä saakka mekot. Jostain kumman syystä liian useina aamuina tulee vedettyä housut jalkaan, mikä on virhe, sillä lempivaatteita kantaa kaikkein kauneiten.

”Toipuvana muodin kerskakuluttajana”, uskallan kokemuksiini perustaen väittää, että tuntemalla oman makunsa ja noudattamalla nimenomaan sitä, karsiutuu turha (vaate)kulutus sekä enimmät pukeutumiskriisit. Kuten mitä tahansa, vaatteitakin pitää huoltaa pidentääkseen kestävyyttä. Pese oikein. Villa puhdistuu tuulettamalla. Poista nukka ja parsi reiät. Modista helposti nappeja vaihtamalla ja tarpeen tullen vie ompelijalle…

Tyylikkyys ei ole yhtä kuin viimeiset trendit, tyylikkyys lähtee sisältä, käytöksestä, ja jatkuu ulkoisesti oman maun mukaisilla vaatteilla.

 

Blogiteksti on osa Eettisen kaupan puolesta järjestämää Lempivaate-kampanjaa. Tarkoitus on vastustaa pikamuoti-ilmiötä käyttämällä vaatteita pidempään. Etenkin niitä lemppareita!2 thoughts on “PIKAMUOTIA VASTAAN: #LEMPIVAATE”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *