#SLOWMORNING: AAKKOSET

#SLOWMORNING: AAKKOSET

Viittä vuotta lähestyvä tyttäreni on alkanut syksyn mittaan näyttämään suurta mielenkiintoa kirjaimia kohtaan. Tyttö oppi raapustamaan nimensä ja tunnistamaan monet kirjaimet, joten joulupukille vinkattiin lahjatoive Aapisesta. Lapsen kirjaininnostuksesta inspiroituneena tein oman äitiyteni aakkoset….

 

Armollisuus on mielestäni ihan ehdoton taito, jota pitäisi hioa viimeistään perhettä perustaessa. Meistä kukaan ei ole täydellinen. Ei vanhemmuudessa eikä muissakaan rooleissa. Myös anteeksiannontaidossa (joka sekin on armollisuutta) on huomattavaa hyötyä parisuhteessa, jota pikkulapsiaika hyvin usein koettelee.

 

Baletti on osoittautunut taikasanaksi omaan jaksamiseeni. Olin lapsena balleriina ja on ollut todella mielekästä löytää laji uudelleen.

 

Chillaa, rentoudu! Vaikka perhe-elämä onkin hektistä, äidin rooliin kuuluessa toimet niin: hoitsuna, opettajana, sanakirjana, ennustajana, kokkina, siivoojana, tapahtumajärjestäjänä kuin myös ympärivuorokautisena palvelijana – suosittelen ottamaan aikaa tekemättömyydelle. Useimmat lapset kasvavat kelpo ihmisiksi, vaikka äiti olisikin jonkin tovin viettänyt sohvannurkassa. Vieläpä tekemättä yhtään mitään! Itseasiassa satunnainen tekemättömyys on hyvästä ihan kaikille ikään sekä toimeen katsomatta. Kuulin tämän lukiossa kuvataiteen opettajaltani ja oikeassa hän oli.

 

Diy-ihmisenä säästää usein kukkaroa kuin myös luontoa. Mutta vaikkei aina menisikään kuin Strömsössä, kaikenlainen käsillätekeminen kehittää aivoja. Ja mielikuvitusta, siitä on äiti-ihmisenä paljon hyötyä.

 

Ei on vaikea sana, mutta sen sanomisen opettelu on oman jaksamisen kannalta ehdotonta. Itselläni opintie vei viisi vuotta. Eikä se edelleenkään helppoa ole. Pakollista se kuitenkin on, sillä kaikkialle ei aina voi ratketa.

 

Facebook on monin tavoin kätevä somekanava, kunhan siellä ei liiaksi notku. Sitä kautta pystyy hoitamaan yhteydenpitoa silloinkin, kun tapaamiset syystä tai toisesta estyy, löytää kiinnostavia tapahtumia, vertaistukea sekä kirpputoreja.

 

Gourmet-ruoka ei meillä tarkoita huippuravintoloita, vaan omaa kotikyökkiä. Kun arkiruokaa valmistaa mahdollisimman maukkaaksi nautinnoksi ei arkikaan tunnu tylsältä. Meillä myös syödään yhdessä aina kun mahdollista, se on sitä arjen luksusta.

 

Haaveilu on terveen mielen perusta. Haaveilu on mielen leikkiä, pilvilinnat antavat mielihyvää, motivaatiota ja näyttävät suuntaa. Myös mahdottomilla haaveilla on tehtävänsä.

 

Ihaile älä kadehdi. Toki kateus on inhimillinen tunne ja eiköhän meistä jokainen siihen ajoittain sorru, mutta käännä kateus ihailuksi. Älä katkeroita itseäsi.

 

Jaa ympärillesi iloa. Antaminen palkitsee aina, tavalla tai toisella. ”Kukaan ei ole liian köyhä auttamaan, eikä kukaan liian rikas apua saamaan.”

 

Kirpputorit ovat oman talouteni pelastus. Kotihoidontuella raha voi olla tiukassa ja kierrättämisestä luontoäitikin kiittää. Olen intohimoinen kirppistelijä ja voisin kirjoittaa aiheesta loputtomiin, mutta jätän tämän nyt tähän ja palaan asiaan parhailla kirpparilöydöilläni.

 

Liikkuva äiti on usein hyvä esimerkki lapsilleen. Mielekäs liikkuminen luo myös voimia arkeen, tasapainottaa mieltä sekä kohottaa kuntoa. Mutta raskaassa elämäntilanteessa en suosittele ottamaan lisästressiä urheilusta. Paras on liikkua siten mikä mielekkäältä tuntuu. Vaunulenkit ovat todella hyvä vaihtoehto!

 

Mielestä on paras pitää hyvää huolta. Elämä eletään oman mielen kanssa, eikä sitä pakoonkaan pääse. Pikkulapsiaika voi olla mielelle kova paikka mikäli joutuu jättämään omat mielipuuhat syrjään, kokemaan yksinäisyyttä ja väsymystä. Mieli vaikuttaa myös lapsiin, joten aikaa on hyvä varata myös mielekkäille asioille.

 

Näe ympärillesi. Älä sulje silmiäsi, vaikka joskus mieli tekisikin. Yritä aina ymmärtää vaikket voisikaan hyväksyä. Hyväksyminen ja ymmärrys ovat kaksi eri asiaa. Mikäli mahdollista vaikuta.

 

Opiskele uutta. Kehitä itseäsi. Uusi mielenkiinnonkohde auttaa jaksamaan. Esimerkiksi kirjastoista löytyy ilmaiseksi lainaan kirjoja erillaisista harrastuksista.

 

Puhu, kukaan ei ole ajatustenlukija. Ei kumppani, oma äiti, ystävä tai neuvolantäti. Jos jokin vaivaa, se usein hellittää ihan vain puhumalla. Puhu myös lapsillesi. Lue, sanoita ja loruttele, näin tuet heidän oppimistaan ja tunnemaailmaa.

 

Qvaak, gvaak, qvaak!…. Kolme pientä ankkaa lähti leikkimään vuorten taakse kauas pois. Äitiankka sanoi että:….

 

Rakasta eniten. Ja anna sen näkyä. Mutta älä tee lapsillesi hallaa karhunpalveluksilla, kuten liiallisella palvomisella ja lahjonnalla. Muista myös että rakkautta on myös aikanaan luopua. Lapset ovat meillä ikäänkuin lainassa. Ajan minkä he kasvattavat siipiään ja vanhempien tehtävä on tukea sitä kasvua niin, että ne siivet kantaisivat niin vahvoiksi, että ne kannattelevat sitten kun aika on.

 

Salli itsellesi myös nautintoja.

 

Tietoa ei pitäisi unohtaa. Aika ajoin mennään metsään kun luotetaan asioihin joita on tutkittu liian vähän. Olen itsekin sitä kuppikuntaa, joka ei kaikessa luota siihen viralliseen linjaan. Liputan silti todistetun tiedon nimeen. Etsi tietoa ja ajattele omilla aivoilla ennen kuin toimit. Perehdy myös siihen mikä on luotettava lähde. Myös kasvava somemaailama kaipaa käyttäjältään tietoa. Tietoa siitä, ettei esimerkiksi Instavirta ole todellinen. Pariisissakin on hämäriä päiviä, selluliittia voi photoshopata eikä kenenkään elämä ole päivästä toiseen ruusuista, hohdokasta tai glamouria täynnä.

 

Ulkoilu on ihmiselle hyvin tärkeää. Kuten on myös monipuolinen ravinto, riittävä lepo sekä liikunta. Ulkoilua, etenkin luonnossa, on tutkittu paljon. Metsässä ulkoilun on todettu vaikuttavan jopa terapeuttisesti. Pidänkin suuresti suomalaisessa kasvatuksessa nimenomaan siitä, että lapsia ulkoilutetaan säällä kuin säällä. Me olemme nyt vuoden vaihteen aikaan ulkoiltu aivan liian vähän ja se kieltämättä tuntuu kehossa.

 

Virikkeitä on vaikka minkämoisia ihan ilman rahaakin… Askarrella voi lähes mistä vain – jopa roskista, helmiä voi ottaa talteen vanhoista koruista, lähimetsässä syntyy hyvä seikkailu kun heittäytyy mukaan leikkiin, ulos voi mennä eväät mukana (jopa talvella), kirjastoista löytyy ainakin pääkaupunkiseuduilla loru/lukuhetkiä, yhdessä voi leipoa ja kokata – siivota….

 

Wash and wear-vaatteet ovat suoranainen siunaus. Itselläni riittää kotitöitä pienelle kylälle hoidettavaksi, joten tässä viisihenkisessä perheessä kasvaisi rauta käteen, mikäli kaikkea pyykkiä lähtisin silittämäänkin. Tiedän kyllä, että jotkut tekevät senkin, hatunnosto heille! Itse en pysty.

 

Xoxo

 

Yle Areena ja muut suoratoisto palvelut ovat lottovoitto nykyajan kotiäideille. Joskus olin se ”hullu äiti” joka kuurasi paikkoja kaikki päiväuniajat. Vaan enpä enää! Koska en osaa päivisin nukkua, otan tee kupin käteen ja nautin joko hyvästä sarjasta, elokuvasta tai mielenkiintoisesta dokkarista, kun pienokaiset vetävät sikeitä… Mikäli vanhin lapseni ei ole huomiota hakemassa.

 

Zzzz… Nuku, nuku, nuku aina kun voit! Lepo on ihan ehdotonta ihmisen jaksamisen kannalta. Liian vähäinen uni tekee mm. äreäksi, sanomattakin selvää ettei se tee perhe-elämää helpommaksi.

 

Å.

 

Äitiys on rakkautta, muutosta, onnea, yhdessäoloa, periksiantamuutta ja ylpeyttä. Mutta se on myös suoranaista raivoa, väsymystä, kyyneleitä, pelkoa, epäonnistumisia ja itsekritiikkiä. Se on ajankäytön, tekojen ja ajatusten muuttamista jälkikasvunsa hyväksi. Äitiyden myötä ulkoistaa sydämensä toiselle. Voimakkaista tunteista huolimatta täydellinen äitiys on pelkkä illuusio. Äitiyttä on yhtä monenlaista kuin maailmassa on äitejä.

 

RuokaÖljyt käyvät sisäisenkäytön lisäksi ulkoiseen käyttöön. Meillä käytetään mm. kookos- tai oliiviöljyä tarvittaessa vartalon kosteutukseen, vaippaihottumiin, hiushoitona, meikinpoistoon…. Se on ympäristöystävällistä sekä taloudellista eikä tuoteet sisällä hormonihäiriköitä tai muitakaan turhia aineita. Toki rypsiöljyllä olisi kaiketi tuontiöljyjä lyhyempi hiilijalanjälki.

 

Ihanaa ja leppoisaa suunnuntaita!

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *