SLOWMORNING – KIITOLLISUUS

SLOWMORNING – KIITOLLISUUS

En osaa sanoin kuvailla kuinka kiitollinen elämästäni olen. Vaikka arki on aika ajoin suorastaan hurjaa ja voimien rippeitä koetellaan toden teolla, pidän itseäni hyvin onnekkaana. Siunattuna.

Maailmassa on hirveästi julmuutta, epäreiluutta sekä oikeudettomuutta. Vaikka olenkin tiedonjanoinen ja jossain määrin vahvakin, tulee eteeni tilanteita jolloin haluaisin piiloutua perheineni maailmalta. Pysytellä omassa pienessä kuplassa.

Onnekkaana saan laittaa iltaisin lapseni nukkumaan vailla murhetta siitä, onko heillä kylmä tai nälkä. Lapseni saavat olla lapsia, enkä joudu jättämään heitä päiväksi oman onnensa nojaan. Sekä tyttöni, että poikani tulevat saamaan samat opit ja eväät elämään – tasavertaisina.

Meillä on lämmin koti. Vaatteita joilla suojautua. Hygieniset sekä toimivat saniteettitilat, eikä tarvitse luikkia tarpeilleen vaarallisesti iltahämärässä. Kouluttautua voi niin pitkälle minne motivaatio riittää. Ja mikä tärkeintä, naisena ei elä kenenkään holhouksen alla. Se ei ole itsestään selvyys monessa kolkassa maailmalla. Suomessakin vaimo vapautui miehensä edusmiehisyydestä vasta vuonna 1930 voimaan tulleessa avioliittolaissa.

Silti pohdin, miksi minulla on niin paljon, kun monilla ei ole mitään. En jaksa uskoa, ettei maailmassa riittäisi kaikille tarvittava. Materialistisesti meillähän on liiaksi, aivan kaikille. Mutta se ei jakaudu tasan. Joiltain alueilta puuttuu ruokaa, toisissa sitä heitetään kaupanhyllyltä roskiin. Turva puolestaan on sidoksissa politiikkaan, siihen meidän tavallisten pulliaisten on vaikeampi vaikuttaa.

Kaiketi kiitollisuudella pääsee pitkälle. Kiitolliselle mielelle riittää kohtuus. Mitä useammalle riittää kohtuus, sitä useammalle luulisi riittävän paikkoja inhimillisempään elämään.

Lisäksi kiitollisuus lisää onnea, hyvinvointia ja edistää sosiaalisia suhteita. Mikäli kiitollisuus tuntuu vieraalta se on täysin opeteltavissa oleva elämäntapa, jota voi harjoittaa vaikkapa pitämällä kiitollisuuspäiväkijaa.

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *