SLOWMORNING: LUE LAPSELLE

SLOWMORNING: LUE LAPSELLE

Mikä olisikaan sen leppoisampi tapa viettää viikonloppuaamu, kun lukea kirjaa. Itse en kuulu siihen kuppikuntaan, joka konmarittaa hyllynsä tyhjäksi, vaikken ylimääräistä nurkissamme siedäkkään. Meillä on yhden vanhan kaapin alin hylly pyhitetty lasten saduille, joka suurimmilta osin koostuu lapselta toiselle kiertäneistä opuksista – jopa oman lapsuuteni kirjoista. Joitakin on tietysti lahjoiksikin saatu. Isommasta varastosta löytyy aina jotakin ”uutta” tai pikemminkin unohdettua luettavaa, mutta käytämme myös silloin tällöin kirjastoa. Tällöin lapset saavat valita kukin mieleisensä, jotka sitten esikoinen omalla kortillaan lainaa.

Tiesitkö, että lapselle lukeminen vaikuttaa tämän menestykseen elämässä jopa enemmän kuin vanhempien sosio-ekonominen taausta? Sen lisäksi lukuharrastus kuulema kasvattaa lapsesta itsevarmemman, reilumman kaverin kuin myös edesauttaa menestymään koulussa. Lapsella jolle vanhemmat lukevat, on tutkimusten mukaan moninkertainen sanavarasto, verrattuna lapseen jolle ei lueta. Mikäli lukuharrastus on säännöllistä, on lapsi kuullut jo 3-vuotiaana arviolta 20-miljoonaa sanaa enemmän, kuin lapsi jolle ei lueta.

Pohja lukutaidolle luodaan varhaislapsuudessa ja vanhempien edesauttava merkitys on suurinta ennen lukemaan oppimista. Kirjallisuuden tehtävä on kehittää lapsen tunne-elämää, eläytymiskykyä sekä äidinkieltä. Kirjojen avulla lapsi ymmärtää ympäröivää maailmaa.

Lapsi kaipaa monipuolista kirjallisuutta, niin realismia, runoutta kuin myös mielikuvitusta kehittävää fantasiaa. Runot opettavat lapselle sanapareja sekä rytmitajua, vaikkei hän runon sanoma täysin ymmärtäisikään. Alle kaksivuotiaalle kuvan merkitys on suuri, (jopa 70-90 prosenttia.) Leikki-ikäiselle kelpaa jo tarinat joissa on vähemmän kuvia ja yli 4-vuotias jaksaa pidempiä ja monipolvisia satuja.2 thoughts on “SLOWMORNING: LUE LAPSELLE”

  • Tärkeä aihe <3 Itse olen lukutoukka ja lapsen kanssa lukeminen on itsellekkin mieluista ajanvietettä. 1,5 v lapsi toisinaan hakee kirjan hyllystään ja tuo minulle, että nythän luetaan! 🙂 Meillä on suht vähän kirjoja (jonin verran suosikki lastenkirjoja kyllä), mutta kun itse ravaan kirjastossa monta kertaa viikossa, niin sieltä lähtee sitten usein lapsellekkin luettavaa… 🙂

  • Kirjastot ovat kieltämättä ihania! Vielä kun nykyään niistä saa lainattua esim. pelejä yms kirjojen lisäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *