TAVOITTEENA MUOVITON KEITTIÖ

TAVOITTEENA MUOVITON KEITTIÖ

Oletteko katsoneet Yle Areenasta Mot: Ihmeaineesta saasteeksi? Mikäli ette, katsokaa ihmeessä. Siinä on mikromuovi-ongelma sisällytetty hienosti vaivaiseen puolituntiseen.

 

Muovihan on aine, joka on ongelma jokaisessa elinkaarensa vaiheessa. Näin ollen pyrin siitä itse mahdollisimman pitkälti eroon, matka on vielä pitkä, mutta unelmissamme olisi vielä joku päivä rakentaa talo mahdollisimman ympäristöystävällisesti sekä muovittomasti. Urakka on kuitenkin helpoin aloittaa jatkamalla esikoisen odotusaikana aloittamani ”muoviton keittiö”-projekti loppuun.

 

 

Vauvan (MUOVISET) astiat -> Normaali teelusikka, lasinen tuttipullo / nokkamuki, emalilautanen… Meillä on ollut käytössä perinteinen posliinilautanenkin täysin ongelmitta.

 

Lasten muovimukit ->  Emalimukit ja kyllä meillä ainakin on luonnistunut lasista juominen parivuotiaasta.

 

Muoviset leikkuulaudat -> Puinen leikkuulauta (Class Ohlson 6,99€.) Tämän veitsen synnyttämät urat voi vielä hioa uuden karkeaksi, samaa ei voi tehdä muoville. Suosituksen olen kuullut ihan huippukokilta saakka.

 

Muoviset keittiölastat -> Puiset ja teräksiset lastat.

 

Pinnoitetut kattilat ja pannut -> teräskattilat ja -pannut (esim. Ikea 20e), toinen hyvä on kuulema ikuinen valurautapannu.

 

Muoviset tiskiharjat ja sienet -> Ekologiset harjat (Class Ohlson 3,99 1 kpl harja / 2 kpl pulloharjat.) Harjaosan saa varresta irti, ekokaupoista löytää vaihtopäitä ja mikäli on tottunut tiskaamaan sienellä, voi varren irroittaa ja tiskata vain päällä. Harjakset ovat näissä muoviharjoja pehmeämpiä, mutta voimaa tarvittaessa löytyy aikalailla jokaisen pikkukaupankin hyllyiltä parin euron teräsvilla.

 

Mikrokuituliinat -> Luonnonmateriaaleista tehdyt pestävät rätit. Meillä on joku Rainbown kolmen rätin setti, joka on 100% luonnonkuituja ja tiskikoneessa löyhästi rullattuna pestävä. Rätinhän voi myös pestä käyttökertojen välillä tiskiaineella… Keittiömme varusteisiin kuuluu toki myös puuvillaliina. Näitä saa parilla eurolla aikalailla mistä vain.

 

Pesuaineet -> Harmikseni on myönnettävä, että meillä on tällä hetkellä ”perusaineet” käytössä. Kun ne loppuvat palaan, luonnollisempiin tuotteisiin. Perustiskikoneaineet ovat nykypäivänä miltein kaikki pakattu muovikalvoon. Kalvo joko sulaa pesussa tai se leikataan auki. Hirveää roskaamista sanon minä! Tovin sain metsästää muovikalvotonta tuotetta kunnes löysin Alepan valikoimasta pesujauhetta (Rainbow.) Tämäkin on ikävä kyllä pakattu muoviin, muttei sentään annoksittain. En tiedä sisältääkö aine itsessään muovia.

 

Maustepussit -> Mausteet voi useimmiten ostaa lasipurkeissa, mutta esimerkiksi etnisissä kaupoissa, en ole törmännyt muuhun kuin muoviin. Tällöin mauteet on hyvä siirtää lasipurkkeihin ja niitähän saa vaikka pilttipurkeista. (Kuvassa: 1 kpl/1€ Tiger)

 

Muoviset leivonta kulhot -> Teräksiset tai keraamiset kulhot toimivat yhtälailla.

 

Muoviset säilytysrasiat -> Lasiset / emaliset / keraamiset kannelliset astiat. Kannen saa myös lautasesta. Markkinoilla on eväsrasioiksi etenkin lasisia ratkasuja.

 

Juomapullo -> Lasinen tai teräksinen juomapullo. Näitä löytyy ekokaupoista mutta myös ihan perusliikkeistäkin. Itselläni on toiminut ruotsin risteilijän sponsoroima (vesi)lasipullo jossa on kierrekorkki. Ei siis vaatinut muuta kuin mielikuvitusta.

 

Muovipussit -> Kangaskassit. Hätätapauksessa paperikassit, jopa biopusseista syntyy mikromuovia.

 

Roskapussit -> Kyllä ainakin meille muovipusseja kertyy, vaikkei pusseja ostetakkaan. Niitä tulee erilaisista vaateliikkeistä, noutoruokaa hakiessa, vieraiden mukana, erilaisista pakkauksista, kuten esimerkiksi vaippa- ja wc-paperipusseista….

 

 

… Vielä kun kodinkoneet saisi muovittomina!

 

 

 

 

 2 thoughts on “TAVOITTEENA MUOVITON KEITTIÖ”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *